DSC 7047 BorderMakerNa een korte pauze voor een hapje eten en even kort laten bezinken wat er die middag aan hen voorbij getrokken is komen Prins Seth, Prinses Sandra en hun gevolg weer bij elkaar in de residentie om richting zaal Internos te gaan waar de prijsuitreiking van een opnieuw schitterende optocht zal plaats vinden. En op het moment dat zij de zaal binnenkomen is het een groot festijn van kleuren en pakken in een bomvolle zaal Internos.
Maar voordat de uitslag bekend gemaakt wordt is het eerst tijd voor enkele bijzondere vernoemingen. Bea van Horen heeft dit jaar voor de 22e keer als deelnemer meegedaan aan de optocht, maar een nog groter applaus is er voor een deel van de dat deze optocht organiseert. Marcel van Hugten en Pierre Ulen zitten namelijk al voor het 22e jaar in deze commissie waardoor dit applaus, meer maar dan ook meer dan terecht voor deze 2 vrijwilligers heeft. Daarna begint de prijsuitreiking met de gevelversieringen waarbij Toon Verberne weer een schitterende creatie heeft gemaakt en er met de hoofdprijs vandoor gaat, net als de buurtvereniging Onder Ons die de wisseltrofee voor de Straatgevelversiering op mogen komen halen. Hilde en Inge Dielissen rekenen op de 1e plaats bij de jeugdparen waar Theo Donkers met zijn goeie snelle motor-riek de jubilerende Bea van Horen van de troon stootte. En het is maar goed dat niet iedere winnaar een speech hoeft te geven want Maikel Raaijmakers en Jeroen Slaats waren ‘s middags de tekst al kwijt, maar wisten wel de jury te overtuigen dat de wisseltrofee voor de paren in hun handen terecht moest komen.. Bij de groepen ging de hoofdprijs naar een groep die ook al tijdens het Buurt en Vriendenbal de hangtafelcontest wisten te winnen. Zij brachten vanmiddag opnieuw veel kleur aan het Set(h)je dat heerst over het Ulewappersrijk in deze dagen.

De laatste categorie werd ook gewonnen door een groep carnavalsvierders die langzamerhand verslaafd lijkt te raken aan winnen. Vorig jaar wisten ze al diverse optochten te winnen, waaronder die in ons eigen Ulewappersland. En dit jaar komt de teller op 2 nadat op zaterdag in Eindhoven er niemand meer kon imponeren dan deze boerenjongens in hun categorie pakte ze ook vandaag in hun thuisbasis de hoofdprijs. Maar naast de hoofdprijzen in bekers laten zij zien wat het belangrijkste is van meedoen met de optocht. Plezier maken. En dat doen niet alleen de winnaars, maar alle deelnemers en het publiek maken er nog een geweldig feestje van waarin onze opperuul continue voorop gaat in de polonaise.
En net zo lang als een van die polonaises lijkt de stoet die gedurende de avond naar de instuif trekt. Jeugdprins Jim, Prinses Rebecca en hun gevolg, CV het moet nie gekker worre, die een keurige 3e plaats wisten te behalen in de optocht en CV op zijn Heundjes gaan onze Opperuul vooruit waardoor deze samen met de gehele carnavalsvereniging door de Ulewappers Hofkapel een inmiddels ook flink gevulde zaal van de Moost naar binnen wordt gespeeld. Ook hier laat de jeugd van Neerkant zien dat carnaval in eigen dorp ook een geweldig feest kan zijn want de dansvloer is continue gevuld. Slechts 1 moment wordt de dansvloer vrijgemaakt. En dat is niet voor niets. Want de dansmariekes van groep 8 laten zien dat ze flink wat ervaring opgedaan hebben in het dansen de afgelopen weken en vermaken opnieuw het publiek met hun danspassen en vooral enthousiasme. Ervaring is er zeker ook bij de Ulewappers Dansmariekes die direct gebruik maken van de lege vloer zodra de meiden van groep 8 deze hebben verlaten.. en die ervaring, maar ook het enthousiasme straalt er vanaf bij deze meiden. Te zien is dat ze al enkele jaren samen dansen en ook perfect op elkaar zijn ingespeeld zo synchroon als het maar kan brengen vermaken ook zij het in grote getale aanwezige publiek dat hier zichtbaar van geniet. Maar niet alleen de dansmariekes kunnen dansen, ook de wagenbouwers uit de optocht laten zien dat ze niet alleen goed kunnen bouwen maar ook hun performance die tijdens de optocht al goed was, aanstekelijk lijkt te werken op de rest van de zaal. Wat een geweldig feest weet de jeugd er op deze avond in eigen dorp van te maken. Een feest wat nog een tijdje door zal gaan als ons prinsenpaar weer met hun gevolg naar de residentie terugkeert, maar niet zonder de stemming waarin ze tijdens de instuif zijn gekomen mee te nemen. Ze betreden opnieuw het biljart om bejubelt te worden en zwepen de feestvreugde nog harder op onder de muziek van de Ulewappers Hofkapel die ook vanavond weer van geen ophouden weet.
Nog 2 dagen zijn er te gaan in het Ulewappersland dat al weken, maar zeker de afgelopen dagen in een ongekende feestvreugde leeft. Op maandag staat de dag op het programma waar aan alle ulewappers en ulewapperinnekes wordt gedacht. S’ morgens de zieke en ouderen, ‘s middags de allerkleinste en de toekomst van carnaval in het ulewappersland en ‘s avonds weer een lichtgevend programma tijdens het knotsgekke ulewappersbal waar iedereen zal stralen van genot en door er samen weer een geweldige feestavond van te maken. Alaaf!