Nu alle heersers bekend zijn na het uitkomen van Jeugdprins Keano en Jeugdprinses Jenthe  is het aftellen naar carnaval 2019 echt begonnen.. 5 weken voor het zover is staat in het Ulewappersland het eerste weekend van de Nirkantse Aovenden op het programma, Zaterdags de 18e zijn de generale repetities en op Zondagmiddag kunnen de Neerkantse Artiesten voor het eerst het Publiek vermaken met hun zang of zelfs toneelstuk waar ze soms al maanden mee bezig zijn. Op zaterdag 25 februari is dan de avondeditie om op de laatste zondag in Januari af te sluiten met de Jeugdmiddag waarin blijkt dat ook in de toekomst nog meer als genoeg nieuwe artiesten zich zullen aandienen.
Nadat Prins Peter en zijn gevolg weer samen zijn gekomen in de residentie vertrekken ze richting de zaal die dan inmiddel al bomvol zit in afwachting van al het vermaak dat hen geboden gaat worden.
Na een feestelijke opening waarmee de stemming er al goed inkomt is het de beurt aan een reeks debutanten.. Het Wapperke Promotieteam is een groep artiesten met een missie. Een tijdje geleden is het Wapperke ontworpen, “een vlaggenstokhouder in de vorm van wapke” welke verkocht worden voor Alpe Dhuzes waar 2 van de artiesten aan mee gaan doen. En ze willen dat carnaval “Geleefd” gaat worden mede door aan ieder huis een Ulewappersvlag te zien als ze “trots” het Ulewappersland inrijden. Deze debutanten worden daarna gevolgd door nog een carnavalskraker maar dan door een meer dan ervaren Duo. Zij treden tijdens deze 24e editie namelijk al voor de 22e keer op samen.. Het Actiecomitee tegen sluitingstijd krijgt net als ieder jaar de handen weer goed op elkaar in een zaal in feeststemming..


De 3e artiestengroep die volgt zijn ook ervaren rotten, al zijn ze in deze samenstelling terug van even weggeweest.. DiRiMarJo hebben geen muziekband nodig want ze spelen live enkele luisterliedjes waarin ze “het genoeg” vinden.. ze hebben “genoeg” van de Processierups, maar brengen ook een ode aan de vele vrijwilligers die Neerkant kent en die meer als genoeg doen voor de gemeenschap zoals o.a. het opnknappen van de dorpskern. 1 vrijwilliger die vrijwel overal bij betrokken is wordt extra in het zonnetje gezet… het is Joop Dielissen die tijdens de opening van de dorpskern al meer dan terecht geridderd werd door onze Burgemeester Mak. En Na 2 groepen en een duo is het daarna tijd voor de eerste solo-act van de avond. Marco Baltussen deed de afgelopen jaren al mee als “Guus Meeuw is”, George de “Beker” of Rob “d’n Ijs”. Dit jaar voert hij het idee van presentator Tom Geris uit om toch iets met zijn eigen naam te doen en met Marco’s Bal “ Tussen” van bijna 10 kilo krijgt hij de lachers op zijn hand.. Nog meer ervaring komt daarna het podium op wat bijna te klein is.. de Veengalm doet een charme-offensief om er leden bij te krijgen.. ze geven het publiek mee dat ook als je denkt dat je niet kunt zingen, deze hobby je gelukkiger kan maken.. luister naar de radio en zing mee is het advies.. en als je het echt leuk vind en van gezelligheid houd, kom dan dinsdags naar de Moost samen zingen met dit koor wat voor de gelegenheid omgedoopt was tot Gospelkoor.. het laatste optreden voor de pauze is een verassingsact volgens het programma… en ook in dit verslag bewaren we dit nog even tot het laatst.
Na de pauze is het de beurt aan CV de Ulewappers om het lied wat normaal gesproken tijdens de receptie wordt gepresenteerd al voor het prinsenpaar ten gehore te brengen.. de keuze van het lied past al helemaal bij de spreuk van onze opperuul, want in het origineel van Bjorn en Mieke wordt verteld hoe de carnaval wordt Geleefd… en ook de gehele spreuk en hobbies van ons prinsenpaar waarbij Carnaval vroeger ook al met de paplepel was ingegoten, het erelidmaatschap van beide en hun kinderen en hobbies komen aan bal in deze geweldige schlager.. Prins Peter en zijn Prinsesje Chantal stralen voor aan het podium van genot, en tijdens het optreden dat volgt stralen ze nog harder maar dan van trots… op het podium verschijnt namelijk de familie van het prinsenpaar. Ouders, broer, zus, neefjes, nichtjes en hun eigen kinderen laten zien dat het carnavalsbloed inderdaad door alle aderen in de familie stroomt.. ook zij brengen een nummer wat de komende weken nog vaak, heel vaak gedraaid zal gaan worden in het Ulewappersland.
Maar tussen al dat feestgedruis is er ook plaats voor een luisterlied, en probeer een zaal die volop meezingt maar eens zover te krijgen dat ze aandachtig luisteren… nou als je dat voor elkaar wil krijgen moet je Willianne op het podium zetten.. zodra zij begint wordt de zaal muis en muisstil en zijn ze aan het genieten van een heerlijk luisternummer over een liefde die heel moeilijk lijkt doordat deze door de zee gescheiden is… Feestnummers, Luisternummers maar ook een stukje toneel / cabaret valt er tijdens deze avond in het Ulewappersland te beleven. Een select gezelschap in het Ulewappersland vertelt het verhaal van de schepping van carnaval die begint met de schepping van de aarde.. via Adam en Eva met de verboden vruchten, het kerstverhaal in de kerststal en het bezoek van de 3 wijzen wordt tot en met de geboorte Carnaval in plaats van Jezus wel op hele komische wijze door deze Ex-Prinsen ten tonele gebracht. Met zo’n voorstelling van deze historische gebeurtenissen zouden de kerken ieder jaar weer bom-vol zitten tijdens de kerstvieringen…
Nadat raad en bestuur en nu de prinsengarde al een optreden heeft verzorgd kan een ander onmisbaar deel van CV de Ulewappers niet achterblijven.. De Ulewappers Hofkapel die tijdens de Nirkantse Aovenden vrijaf hebben komen toch met een kleine delegatie op het Podium ook zij zoeken versterking voor de komende jaren en maken voor zichtzelf een geweldige reclame door te laten zien hoe gezellig het is binnen dit groepje feestelijke muzikanten die graag wil groeien om weer iedere activiteit voorop te kunnen gaan… Eerder op de Avond waren Burgemeester en Wethouders in de zaal waarvan er 1 is blijven zitten.. na het optreden van de Hofkapel blijken er nog 2 collega’s in de zaal te zijn.. een ambtenaar van de “sturgelijke band” en zijn ietwat zenuwachtige en minder getalenteerde stagiair. Op de planning staat de stagiair zijn eerste Huwelijsvoltrekking maar nadat hij meerdere malen het bloed onder de nagels van zijn begeleider wist te halen en daarmee de lachers op zijn hand kreeg weet hij uiteindelijk de bruidegom er van te overtuigen er vanaf te zien.. Daar gaat de bruid.. en dat is dan ook de titel van het toneelstuk dat de toneelgroep neerkant op 15, 16 en 17 mei ten tonele zal brengen in De Moost in Neerkant.
Een groep die later ook nog graag een optreden ten tonele gaat brengen zijn de NoNaNo’s en de kansen daarop zijn groot, want opnieuw gaan zij een gooi doen naar de Carnavalskraker van DMG Radio in Deurne.. en wat voor een kraker.. ze houden van kragen, witte kragen…. En het publiek is helemaal weg van hun optreden want als ze van het podium vertrekken zet presentatrice Thea Ugen het refrein nog maar een keertje in voordat het allerlaatste optreden op het programma staat.. Hilke en Ine komen in Sportoutfit het podium op. Want na de feestdagen moeten er toch echt wat kilootjes af vinden ze zelf en ook moeten ze in conditie komen voor de carnaval wanneer ze weer 5 dagen lagen moeten hossen en springen.. en tijdens de avond-editie lost presentator en “personal trainer” Tom Geris zijn gelofte in door in een turnpakje op het podium te verschijnen en met de dames mee te doen.. en hij niet alleen.. de hele zaal gaat staan en doet mee aan deze energieke work-out… voordat tijdens het afsluitende nummer alle artiesten nog een keer op het podium mogen komen en samen proosten op weer een paar geweldige Nirkantse Aovenden..
Maar deze edities waren niet alleen geweldig wat artiesten betreft. Ook waren er een paar hele bijzondere momenten… allereerst werden artiesten gehuldigd die 11 jaar al betrokken zijn bij deze avonden.. Hilke en Ine, Mirjam van Heugten en Jan Verbeek, maar Dirk Joosten, Moniek Janssen en Leon Leenders zijn al maarliefst 22 jaar hierbij betrokken.. 2 andere artiesten worden tijdens de 2e avond verrast. Als deelnemers van Alpe Dhuzes krijgen ze in eerste instantie geweldig bedrag voor het goede doel uit de verkoop van Wapperke’s, maar ze worden er helemaal stil van als blijkt dat 2 anonieme personen uit het publiek deze 888 euro afronden op maarliefst 1111 euro… WOW!! En tot slot de verassingsact van de middageditie die jullie nog te goed hadden.. ook toen werd er iemand even helemaal stil van toen ze het podium op mocht komen voor de vet-lirre medaille in ontvangst te nemen. Want normaal heeft ze op het podium altijd een woordje klaar en heeft ze altijd wel een antwoord als haar mede presentator met wie ze al een act op zich is weer eens een opmerking probeert te maken om haar stil te krijgen… maar ook als artiest (zangeres samen met haar dochter, of onderdeel van de legendarische Sjonnies en Anita’s) en als lid van de mooiste krant van Nederland die binnenkort weer bezorgd gaat worden is het dik en dik verdiend dat de Vet-Lirre Medaille in het Ulewappersrijk dit jaar gaat naar …… Thea Ugen…. Thea Gefeliciteerd…..
Na afloop van de avond trekt Prins Peter en zijn gevolg weer terug naar de residentie om daar op het biljart nog eventjes heerlijk te feesten en te genieten…… het aftellen gaat door, komend weekend zijn er nog maar 3 weekjes te gaan en is het tijd voor een Avondje Carnaval Vooraf…. Het Buurt en Vriendenbal… Ulewappers en Ulewapperinnekes,, doe jezelf niet te kort door deze kans om een avond lekker te genieten te laten schieten, en houd je aan de lijfspreuk van onze Prins,,, Leef, en Zorrig da ge der bij bent,., Tot zaterdag.. ALAAF!