11-11-2020, op die datum had het mooiste en gezelligste seizoen van het jaar moeten beginnen met het uitroepen van de 61e Opperuul en zijn prinses, hadden we daarna tal van leuke gezellige activiteiten voor jong en oud georganiseerd en hadden we met deze gezellige weekenden de donkere winterperiode een stukje vrolijker voor iedereen kunnen maken. En dan hadden we op as-woensdag kunnen zeggen, wa ging het toch sjôn!

Helaas heeft het niet zo mogen zijn en is dit het kortste carnavalsseizoen ooit geweest, en de eerste zonder Opperuul in het Ulewappersland sinds de oprichting van c.v. de Ulewappers, ruim 60 jaar geleden.
Maar….. c.v. de Ulewappers vond toch dat we “iets” moesten organiseren en zo werd er gezocht naar een alternatief programma, uiteraard binnen de geldende corona-maatregelen. En dat is gelukt. Den Ulewapper zag er weer schitterend uit. Het enige wat ontbrak was een stralende Opperuul op de voorkant. Maar alles wat wel binnen de macht van de commissie lag werd gepubliceerd waardoor er toch een carnavalsgevoel de huiskamers werd ingebracht. Geweldig!

Carnavalszondag 14 februari 2021
Middagprogramma: crazy 88-activiteit en gevel-/straatversiering
Vanaf 11.11 uur werden zo'n 40 teams de dorpskern ingestuurd om langs te gaan bij maar liefst 15 gevel- en straatversieringen die dit jaar aan huis gemaakt zijn. Wat is het toch mooi om te zien wat mensen thuis, of samen in de straat kunnen maken. Er werden o.a. links gelegd met het sneeuwdek dat inmiddels al een week lang mooie plaatjes oplevert in en rond het Ulewappersland, waarin 2 pinguïns op hun eigen terrasje hun eigen feestje vierde. Ook de combinatie met Valentijnsdag en de daar bijbehorende hartjes kwamen regelmatig voorbij, met zelfs een mooi gebaar voor alle Boa’s van BV onder Ons. En ook de Vinkenbroek had de hele straat versierd. Maar ook het gemis aan het grote feest was zichtbaar, zoals een vroege starter met vasten en thuis hangende carnavalskostuums. Iemand die ook bleef hangen was Wapke die dit jaar niet opgejaagd werd en in dezelfde tuin bleef vertoeven bij zijn natuurliefhebbers. Laten we het positieve hierin zien en hopen dat de deelnemers van deze gevelversieringen volgend jaar ook weer de inspiratie hebben iets moois te creëren. Deze categorie kan dan weer als vanouds ervoor zorgen dat niet alleen de mensen, maar ook het hele dorp er kleurrijk opstaat tijdens de carnavalsdagen. En met een tuin vol steken werden Toon en Judith Verberne de winnaar van de hoofdprijs in deze categorie.


Deze schitterende versieringen waren overigens niet de enige reden om naar deze adressen op zoek te gaan. In iedere tuin stond er ook een ludieke opdracht die je in je eigen groepje (dat ook volgens de maatregelen gevormd was) moest zien uit te voeren en het bewijs hiervan online aan te leveren bij de organisatie in het online-zenuwcentrum van deze crazy-88 activiteit. Naast dit adressenbestand met mooi versierde huizen waren er ook nog een 5-tal oud prinsen die ook een opdracht hadden bij hun huis voor alle deelnemers. Deze opdrachten liepen uiteen van creativiteit, kennis en durf.
Zo kon je punten verdienen met een leuk creatief optreden in dans of zang van Neerkantse artiesten, jezelf (laten) schminken zodat iedereen er toch letterlijk gekleurd opstond of een verkleedpartij als dier, clown of prinsenpaar. Ook moest men een kunstwerk maken van verschillende attributen en suikerklontjes. Wat zal de jury hebben zitten schaterlachen van de foto’s en filmpjes die voor 16.11 bij hen ingeleverd moesten worden. Maar ook de kennis over carnaval en c.v. de Ulewappers werd getest met vragen over ex-vorsten, ex-voorzitters en de boerenbruiloft. De deelnemers werden op de proef gesteld om met een beetje gekkigheid met ongekookte eieren en bloem of verkleden met WC-papier te laten zien hoe ver ze gingen voor de punten. Tot slot zaten er ook enkele zoektochten in de opdrachten, diverse woorden in gedrukte media, een uniek TV-moment, straatnaambordjes in Neerkant en niet te vergeten de sponsoren van c.v. de Ulewappers die ervoor gezorgd hebben dat er toch een geweldige carnavalskrant gemaakt kon worden, de zieken een fruitschaal konden ontvangen en de basisschoolkinderen een snoepzak. Om 16.11 was het inlevermoment en zat de middagactiviteit erop. Even tijd om wat te gaan eten want 2 uurtjes later stond de online-avond activiteit op het programma.

Avondprogramma: Carnavals-inhaalquiz
Deze quiz nam ons mee door het carnavalsseizoen en stond stil bij alle momenten waarop we normaal een schitterende activiteit zouden hebben beleefd. Zo begonnen we met vragen over het Prinsenbal, gevolgd door de Kletsavonden. Na de jaarwisseling stond eigenlijk het Jeugdprinsenbal op het programma en hopelijk kan er voor groep 8 later nog wat georganiseerd worden. De Nirkantse Aovonden hebben we ook moeten missen, maar de vragen brachten ons even terug naar betere tijden. Net als de muziekronde over het Buurt- en Vriendenbal. En via ronde 6, de receptie en Heilige Mis kwamen we in de finale-ronde over carnaval uit. De vragen varieerde van inkoppertjes zoals de beginvraag hoe het nieuwe prinsenpaar bekend gemaakt wordt, muziekkennis zoals de vragen bij het Buurt- en Vriendenbal, sommige echte weetvragen voor quizfanaten zoals de naam van een vereniging uit Sneek of het herkennen van logo’s. Maar ook vragen over bepaalde activiteiten in het verleden of tijdens de activiteiten kwamen voorbij. Een echte hele diverse quiz waarbij de jury in razend tempo probeerde bij te houden hoeveel punten elk team gehaald had. De laatste vragen werden weliswaar rond de klok van 20.00 uur gesteld, maar nog voor 21.00 uur moesten de winnaars bekend gemaakt worden, de prijzen op locatie uitgereikt en voor de avondklok weer binnen. Maar ook dat kreeg het bestuur van c.v. de Ulewappers voor elkaar en om 20.54 kreeg de familie Van Horen (Lambert, Bea en Willem) de hoofdprijs overhandigt. De eerste prijs voor het middagprogramma gingen naar de gezusters Geke en Renske Cox met hun partners en kinderen. En ex-Prins Leon d'n Uurste, zijn ex-prinses Yvonne kregen de prijs voor de online-quiz.
Al met al een zeer geslaagde activiteit waarbij ruim 150 Ulewappers en Ulewapperinnekes toch even, daar waar het kon, hun zorgen aan de kant hebben gezet en hebben genoten van een hele gezellige dag.
Laten we hopen dat het volgende seizoen weer “gewoon” op de 11e van de 11e van start zal gaan en we niks meer in hoeven te halen. Dat het 62e jaargang van mooiste en meest positieve krant van Nederland vol zal staan met schitterende foto’s en verhalen over de historische manier waarop we carnaval hebben moeten vieren dit jaar en met een stralende nieuwe Opperuul op de voorpagina. Wie weet met een van de spreuken die tijdens carnaval 2021 is bedacht. Alaaf!